Verderzetten van de collectieve hospitalisatieverzekering bij uitdiensttreding?

Als werkgever voorziet u mogelijks in een collectieve hospitalisatieverzekering voor uw werknemers. Op die manier worden de medische kosten van uw werknemers vergoed bij een ziekenhuisopname Ook u, als bedrijfsleider, kunt aansluiten bij de collectieve hospitalisatieverzekering en dezelfde rechten genieten.

Individuele voortzetting hospitalisatieverzekering

Bij uitdiensttreding van de werknemer, bijvoorbeeld omwille van zijn pensioen of ontslag, zult u als werkgever deze hospitalisatieverzekering stopzetten. Echter kan het voor de werknemer voordelig zijn om deze hospitalisatieverzekering individueel voort te zetten.

Men verwerft namelijk het recht op individuele verderzetting van zodra men minstens twee jaar ononderbroken aangesloten was.

Het voordeel is dat de waarborgen dezelfde blijven en de aandoeningen die eerder verzekerd waren, verzekerd blijven. Er dient overigens geen nieuwe medische keuring te gebeuren.

De keerzijde van de medaille is dat de maandelijkse premie kan verhogen, aangezien deze berekend wordt op basis van de leeftijd bij uitdiensttreding. De premie kan zo zelfs tot het driedubbele toenemen vanaf de leeftijd van 65 jaar. Doorgaans zal deze individuele voortzetting toch nog voordeliger zijn dan wanneer men een eigen verzekering opstart.

Premiestijging voorkomen

De werknemer kan deze premiestijging vermijden via een wachtpolis die uw leeftijd ‘vastklikt’. In dit geval betaalt de werknemer (of werkgever) een extra premie, maar zal er geen premiestijging meer plaatsvinden bij individuele verderzetting naar aanleiding van pensionering of ontslag. Vaak krijgt men dankzij de wachtpolis nog aanvullende voordelen bovenop de beroepsgebonden verzekering.

Verplichtingen werkgever

Merk op dat u als werkgever de werknemer binnen de 30 dagen na uitdiensttreding dient te informeren over wanneer de aansluiting stopt, de mogelijkheid tot individuele voortzetting en de termijn waarbinnen dit dient te gebeuren. Indien u dit niet doet riskeert u aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen.

Ten slotte dient u als werkgever ook uw werknemers bij aansluiting te informeren over de mogelijkheid van een wachtpolis, die de werknemer al dan niet zelf dient te betalen bij intekening.

Een collectieve hospitalisatieverzekering voor u of uw personeel is in vele gevallen een fiscaal interessant verloningsmechanisme. Hou rekening met de toekomst en je gezondheid, je wordt immers niet jonger met de jaren. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie én hoe groter de kans bestaat dat je niet meer geaccepteerd wordt als je een aanvullende hospitalisatieverzekering wilt afsluiten bij de verzekeraar.

Heeft u hierover vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Het Flamée & Partners Kenniscentrum

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Hoe (on)gelukkig zijn uw werknemers?

  • Actua / Publicaties

    Het nieuwe opleidingsrecht - wat met opleidingen buiten de werkuren?

  • Actua / Publicaties

    De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen - vanaf 2025 ook in het buitenland mogelijk