Stimulans voor particulieren en vzw’s die een elektrische wagen aankopen


Bent u geïnteresseerd in het kopen van een elektrische auto? Goed nieuws! Vanaf 2024 zijn er stimulansen beschikbaar voor particulieren, vzw’s en deelautobedrijven. Wat zijn nu de voorwaarden en premies? Wij geven u graag een woordje uitleg.

Onder invloed van de gewijzigde autofiscaliteit worden ondernemers steeds meer aangemoedigd om over te stappen op elektrische voertuigen. Vanaf 2024 komt er ook een stimulans voor particulieren, vzw’s en deelautobedrijven om een elektrische wagen (of een wagen met brandstofcellen) aan te kopen.

In het najaar van 2023 heeft de Vlaamse Regering de voorwaarden en bedragen principieel goedgekeurd om premies toe te kennen aan particulieren, vzw’s en deelmobiliteitsaanbieders die investeren in zero-emissievoertuigen. Het is nu wachten op de definitieve goedkeuring en publicatie in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk in februari.

Voorwaarden

Natuurlijk zijn er bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor de premie.

 • Alleen voertuigen die geen CO2 uitstoten en pas zijn ingeschreven na 1 januari 2024 komen in aanmerking. Plug-in hybride voertuigen vallen buiten deze regeling.
 • De auto moet bestemd zijn voor personenvervoer (M1), het vervoer van goederen met een beperkt gewicht tot 3500 kg (N1), of zware micro-stadswagens (L7e-C).
 • Bij aankoop van een nieuw voertuig mag de aankoopprijs niet meer bedragen dan 40.000 EUR, inclusief btw. Enkel tweedehandsvoertuigen die minstens 3 jaar bij de vorige eigenaar zijn ingeschreven en maximaal 8 jaar geleden voor het eerst zijn ingeschreven, komen in aanmerking voor een premie, op voorwaarde dat de oorspronkelijke cataloguswaarde niet hoger is dan 60.000 EUR inclusief btw. Op die manier kunnen de duurdere wagens niet rekenen op een tegemoetkoming.
 • Daarnaast is het noodzakelijk om de verkoopovereenkomst af te sluiten bij een autohandelaar en niet bij een particulier.

Premie

De premie bedraagt 5.000 EUR voor particulieren en kmo’s (zijnde vzw’s of aanbieders van deelmobiliteit) voor wagens aangeschaft in 2024. In de daaropvolgende twee jaren daalt de premie voor elke aankoop met 1.000 EUR, om volledig te vervallen vanaf 2027. Voor tweedehands wagens aangeschaft in 2024 kunt u rekenen op een premie van 3.000 EUR. In 2025 zal dit nog 2.500 EUR zijn en in 2026 2.000 EUR.

U kunt als particulier slechts één keer de premie ontvangen en deze kan ook maar één keer per voertuig worden verkregen.

Zoals eerder vermeld, kunt u de premie op vandaag nog niet aanvragen, maar zal u zich wel online dienen te melden binnen de 90 dagen na ondertekening van de verkoopovereenkomst van de wagen. Het is voorlopig nog afwachten wanneer deze webapplicatie beschikbaar zal worden gesteld.

Heeft u hier concrete vragen over? Geef ons gerust een seintje!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

 • Actua / Publicaties

  Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

 • Actua / Publicaties

  Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten