Rijden met auto vennootschap duurder

Wie van zijn werkgever (of als bedrijfsleider) over een bedrijfswagen mag beschikken, en die eveneens voor privéverplaatsingen mag gebruiken, wordt belast op een forfaitair berekend voordeel alle aard. Vanaf 2022 zal dat voordeel alle aard alweer iets hoger uitvallen dan voorgaande jaren. Hierdoor wordt rijden met een auto van de vennootschap weer iets duurder.

Daling gemiddelde CO2-uitstoot

Hoeveel het belastbaar voordeel van een bedrijfswagen bedraagt, hangt af van de CO22-uitstoot, de cataloguswaarde en de datum eerste inschrijving. Een belangrijk onderdeel in de berekeningsformule is de CO2-coëfficiënt. Die kan je verkrijgen door de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen te vergelijken met de gemiddelde uitstoot van de nieuwe ingeschreven wagens.

Ieder jaar in december maakt de overheid de CO2-referentiewaarden bekend die ze gebruikt voor de berekening van het voordeel alle aard van het volgende jaar. Doordat het aantal nieuw ingeschreven elektrische wagens toeneemt, daalt de gemiddelde uitstoot evenredig. Voor benzine-, lpg- of aardgaswagen resulteert dit in een daling van de standaarduitstoot van 102 naar 91 g/km. Voor dieselwagens is er een daling van 84 naar 75 g/km. Vanaf 1 januari 2022 gebruikt men deze waarden voor de berekening.

Op het berekend belastbaar voordeel betaalt de bestuurder al snel 50 procent belastingen. Bij een bedrijfsleider komen hier bovenop ook nog eens extra sociale bijdragen. De stijging tussen 2021 en 2022 kan tot meer dan 13% bedragen en is afhankelijk van de motorisatie.

Ondanks het feit dat het belastbaar voordeel in 2022 stijgt, kan het zijn dat het voordeel alle aard in  toch lager ligt dan dit jaar. Dit komt door de gehanteerde ouderdomscoëfficiënt die het voordeel per jaar met 6% laat dalen. Desalniettemin zal er in het merendeel van de gevallen een stijging waarneembaar zijn.

Elektrisch

De aanpassing van de referentiewaarden heeft geen gevolg voor wie met een elektrische auto of (fiscaal echte) plug-inhybride rijdt. Dat komt omdat die wagens geen of een erg lage CO2-uitstoot laten optekenen. Er is wel nog steeds een minimaal belastbaar voordeel op jaarbasis, waarmee rekening dient gehouden te worden. In 2022 zal dit om en bij de 1.400 euro bedragen.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?