Organisaties zoeken volop naar de beste manieren om vandaag en morgen talenten aan te trekken en te houden. Met welke verloning kunnen ze het verschil maken? Een doordacht verloningsbeleid kijkt veel verder dan een hoog of marktconform maandloon. De oplossing? Relance-overuren!
Wilt u uw personeel de mogelijkheid geven om extra te werken in ruil voor een fiscaal voordelige vergoeding? Overweeg dan zeker de implementering van de tijdelijke vrijwillige relance overuren!
Dergelijke overuren moet je niet verklaren door een buitengewone vermeerdering van werk of een geval van overmacht. Je dient hiervoor ook geen specifieke procedure op te starten.
Wat zijn relance-uren?
Het systeem van vrijwillige relance-overuren betreft een Corona-steunmaatregel en is zeer voordelig, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Deze maatregel werd bovendien sinds 1 juli 2021 verruimd tot alle sectoren, waardoor zowel de zogenaamde essentiële als de niet-essentiële sectoren er toepassing van kunnen maken. Belangrijk om te weten is dat u deze maatregel slechts tijdelijk zal kunnen gebruiken. Zo zal dit systeem zijn einde kennen per 31/12/2022.
De relance overuren zijn vrijwillige overuren waarbij werknemers onder bepaalde voorwaarden tot 120 overuren kunnen presteren onder zeer gunstige voorwaarden. Deze uren komen bovenop de 100 uur ‘gewone’ vrijwillige overuren, die hun eigen fiscale regime volgen. In totaal kan elke werknemer dus (tijdelijk) 220 vrijwillige overuren presteren per jaar.
Voordelen relance-uren werkgever
- U betaalt géén overloontoeslag op de gepresteerde relance overuren.
- De vergoeding is vrijgesteld van patronale RSZ.
- De vergoeding is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing.
- De uren tellen niet mee voor de interne grens van overuren in een referteperiode.
Voordelen relance-uren werknemer
- De vergoeding is vrijgesteld van RSZ (sociale werknemersbijdragen).
- Op de overuren betaalt men geen belastingen.
- De ‘gewone’ vrijwillige overuren dienen niet eerst te worden opgebruikt vooraleer men van dit systeem gebruik kan maken.
Uiteraard moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Heeft u hier vragen over? Contacteer ons gerust!