U wilt zich bijscholen, maar u heeft de stap nog niet gezet omwille van eventueel loonverlies? Dit hoeft in principe geen struikelblok te zijn. Via het Vlaams opleidingsverlof (VOV) kunt u als werknemer namelijk de uren die u spendeert aan een opleiding laten vergoeden door de Vlaamse overheid. De werkgever betaalt u verder uit en kan dan later via de Vlaamse overheid een bepaald bedrag hiervoor recupereren. Hieraan zijn uiteraard wel enkele voorwaarden verbonden. Wij geven u hierover graag meer toelichting.
Voor wie?
Iedere werknemer die voor minimaal 50% is tewerkgesteld in de privésector in het Vlaamse Gewest heeft recht op het Vlaams opleidingsverlof.
Ook de opleiding op zich dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet de opleiding één van de volgende zijn:
- Een opleiding die geregistreerd is in de Opleidingsdatabank Vlaamse Opleidingsincentives van minstens 3 studiepunten of minstens 32 contacturen of lestijden (hierop gelden bepaalde uitzonderingen);
- Een loopbaangerichte opleiding (na een loopbaanbegeleiding);
- Een opleiding die resulteert in examens bij Vlaamse Examencommissie secundair onderwijs;
- Een opleiding die resulteert in examens die de Vlaamse Gemeenschap organiseert om eerder verworven competenties te erkennen (ervaringsbewijs EVC).
De werkgever mag deze opleiding ook zelf geven aan de werknemer. Dit echter onder de voorwaarde dat na de opleiding de werknemer in staat is een andere of sterk veranderde functie uit te oefenen. Wel moet de werkgever of organisator deze opleiding laten registreren in de Opleidingsdatabank om zich het recht op opleidingsverlof te kunnen toe-eigenen.
Als een werknemer meer verdient dan 3.641 EUR (voor schooljaar 2024-2025) per maand, dan mag de werkgever het bruto uurloon van de opgenomen uren beperken. Zo niet wordt het brutoloon gehanteerd dat de werknemer voor aanvang van de opleiding ontving.
Hoe lang?
Het Vlaams opleidingsverlof wordt begrensd op 125 uur per schooljaar. Per werknemer kan het effectieve persoonlijke maximum nog verschillen, afhankelijk van het tewerkstellingspercentage en het type opleiding dat gevolgd wordt.
Ingeval de werknemer reeds een opleiding op eigen initiatief volgde en ingaat op een voorstel van de werkgever om nog een opleiding te volgen, kan het opleidingsverlof verdubbeld worden.
Uitbetaling?
Wanneer de opleiding gebruik maakt van verplichte aanwezigheid, zullen de door de opleidingsverstrekker geattesteerde opleidingsuren vergeleken worden met de opgenomen uren opleidingsverlof.
Als deze overeenstemmen zullen deze uren aan een forfaitair bedrag van 21,30 EUR per uur terugbetaald worden. Indien er geen verplichte aanwezigheid is, wordt het aantal opleidingsuren bepaald na het afleggen van een eindbeoordeling. Zo wordt bijvoorbeeld het aantal uren opleiding in het hoger onderwijs bepaald aan de hand van het aantal studiepunten.
Wenst u als werknemer een opleiding te volgen of wenst u als werkgever een concreet opleidingsplan voor uw personeel op te stellen? Hou dan zeker ook rekening met het Vlaams opleidingsverlof! Heeft u hier vragen over? Aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. Wij bekijken dit graag samen met u!
Het Flamée en Partners team