Vlaams Beschermingsmechanisme 4

Traditioneel vangen we aan met een toelichting omtrent een nieuwe Corona-steunmaatregel: het Vlaams Beschermingsmechanisme 4. Daarnaast informeren we u over een wijziging aan de voorwaarden voor de Vlaamse Globalisatiepremie. We sluiten af met twee studenten van de Universiteit Gent die een prijs mochten ontvangen.

Het Vlaams Beschermingsmechanisme 4: ook voor u?

Opnieuw heeft de Vlaamse Overheid een steunmaatregel gelanceerd; het Vlaams Beschermingsmechanisme 4. Het opzet is opnieuw ondersteuning geven aan ondernemers. Wie komt voor deze premie in aanmerking?

 • Handelszaken die verplicht gesloten waren omwille van de coronamaatregelen in de maand(en) januari 2021 en/of februari 2021;
 • Ondernemers die in de maand(en) januari en/of februari een omzetdaling hadden van minstens 60% (excl. btw).ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

De premie wordt berekend volgens een percentage van de omzet uit de prestaties geleverd in dezelfde periode vorig jaar, dus januari en/of februari 2020. De percentages worden als volgt bepaald:

 • 10% ingeval van een vennootschap of vereniging of indien u een zelfstandige ondernemer in hoofdberoep of gelijkgestelde in bijberoep bent;
 • 5% ingeval u een zelfstandige in bijberoep bent met een beroepsinkomen tussen 7 000 EUR en 14 000 EUR in 2019.

Merk op dat er, afhankelijk van de sector, ook minimum- en maximumbedragen van kracht zijn. De aanvraag voor de subsidie m.b.t. januari 2021 is ten vroegste vanaf 16 februari 2021 mogelijk en dient uiterlijk op 15 maart ingediend. De aanvraag voor de premie m.b.t. februari 2021 is ten vroegste vanaf 16 maart 2021 mogelijk en moet uiterlijk op 15 april ingediend zijn.

Strengere voorwaarden voor de Vlaamse Globalisatiepremie

In onze Flamée-flash van 8 februari informeerden we u reeds over een nieuwe Corona-steunmaatregel van de Vlaamse regering; de Vlaamse Globalisatiepremie. Uit de nieuwe communicatie blijkt dat het toepassingsgebied voor deze steunmaatregel erg beperkt zal zijn.

Met volgende voorwaarden dient men rekening te houden:

 • Enkel ondernemingen die in de referentieperiode van 1 april tot 31 december 2019 een omzet van minstens 450 000 EUR hebben gerealiseerd, komen in aanmerking;
 • Enkel ondernemingen die verplicht een jaarrekening dienen neer te leggen komen in aanmerking. Hierdoor zijn de eenmanszaken en in de meeste gevallen ook de VOF, CommV en maatschap uitgesloten;
 • De onderneming dient naast een omzetdaling van 60% gedurende de periode van 1 april tot 31 december 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019, ook boekhoudkundig verliezen te hebben.

Omwille van deze nieuwe en verstrengde voorwaarden vermoeden wij dat veel ondernemingen, die wel degelijk lijden onder de corona-crisis, uit de boot vallen voor deze premie. Deze premie kan op dit ogenblik nog steeds niet aangevraagd worden via Vlaio.be.

“Flamée & Partners prijs” voor studenten UGent

Als partner van Universiteit Gent zijn wij trots om ook dit jaar terug twee verdienstelijke studenten te belonen voor hun inzet gedurende hun opleiding. Om die reden schonken wij dit jaar de prijs voor Beste student Handelswetenschappen met als afstudeerrichting Fiscaliteit aan dhr. Gauthier Vandenbossche en de prijs voor Beste Masterstudent Business Economics met afstudeerrichting Accountancy aan dhr. Bjorn Lambregt. We wensen beiden alvast een mooie professionele carrière toe.

Voor meer info klik dan zeker hier.
Indien u vragen heeft, aarzel niet om ons te contacteren via ward@flamee.be.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

 • Actua / Publicaties

  De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

 • Actua / Publicaties

  Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!