Flexi-jobs : voorwaarden en fiscaliteit

U heeft waarschijnlijk al gehoord van het systeem van zogenaamde flexi-jobs.  Het statuut bestaat sinds december 2015 in de horecasector en breidde men drie jaar later uit naar de detailhandel.  Het is een vorm van tewerkstelling waarbij een werknemer een extra job aanneemt aan merkelijk gunstiger fiscale voorwaarden.

Wat is een flexi-job?

Een flexi-job geeft werknemers de kans om op een voordelige manier bij te klussen naast hun hoofdbaan. Er hangen wel strikte voorwaarden aan vast. Men breidde het aantal sectoren voor flexi-jobs fors uit teneinde meer mensen te faciliteren en fiscaal te stimuleren. Op die manier ondersteund de overheid eveneens werkgevers om makkelijk en flexibel extra krachten aan het werk te zetten.

Flexi-jobs: voorwaarden en fiscaliteit?

Niet alle werknemers hebben het recht om via een flexi-job bij te verdienen. Een werknemer mag een flexi-job pas uitoefenen als hij/zij voor minstens 4/5 bij één of meer werkgevers tewerkgesteld is. Ook gepensioneerden mogen een flexi-job uitoefenen, ongeacht het beroep dat ze voorafgaand aan hun pensioen uitoefenden. De ondernemingen die een beroep kunnen doen op flexi-jobbers worden onderscheiden aan de hand van het paritaire comité, waaronder zij ressorteren.

De werknemer die gebruik maakt van het stelsel van flexi-job betaalt op de extra gegenereerde inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Er worden bovendien wel sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, …) opgebouwd. De werkgever die flexi-jobs inschakelt is 25% werkgeversbijdragen verschuldigd bovenop het loon dat hij moet uitbetalen.  Hij dient wel rekening te houden met enkele strikte administratieve formaliteiten.

Wenst u meer informatie omtrent de voorwaarden, het fiscaal regime en de formaliteiten inzake de tewerkstelling van flexi-jobs, neem gerust contact met ons op.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.