Is uw eenmanszaak of uw vennootschap btw-plichtig en voert zij regelmatig goederen in uit landen buiten de Europese Unie? Dan heeft u een aantal specifieke mogelijkheden om u of uw vennootschap in regel te stellen met de btw-wetgeving. Of u dan best gebruik maakt van een douane-entrepot of eerder van een ET 14000-vergunning, leest u hier.
Algemeen principe
Er is sprake van een invoer wanneer u goederen vanuit een derde land (een land buiten de Europese Unie) binnenbrengt in een lidstaat van de Europese Unie. De goederen worden dan in principe in het vrije verkeer gebracht binnen de EU en zijn enerzijds onderworpen aan invoerrechten en btw. Specifiek is het de btw van de EU-lidstaat waar de goederen worden ingevoerd die normaliter verschuldigd is.
Opschortende douaneregeling
Goederen die onder een zgn. douaneregeling worden geplaatst en dus niet tot het vrije verkeer behoren, zijn niet onderworpen aan btw en invoerrechten. Twee voorbeelden:
1. Douane-entrepot: Niet-Uniegoederen kunnen worden opgeslagen in een goedgekeurde ruimte, een douane-entrepot. Als deze goederen bestemd zijn voor een markt buiten het douanegebied van de EU, zijn er geen heffingen verschuldigd.
Let op: Invoerrechten, btw en andere heffingen zijn verschuldigd op het moment dat deze goederen bedoeld zijn voor binnen de EU-markt, nl. bij zogenaamde uitslag uit het douane-entrepot.
2. Actieve veredeling: goederen komen van buiten de EU, worden behandeld en ze verlaten de EU-lidstaat (ze kunnen ingevoerd worden in een andere EU-lidstaat) of ze verlaten de EU.
Er bestaan ook nog andere regelingen zoals tijdelijke invoer en extern douanevervoer.
Specifieke btw vrijstellingen
Er zijn ook een aantal specifieke situaties waarin er alsnog geen btw verschuldigd is:
- Ten eerste is de invoer van bepaalde goederen vrijgesteld van btw door de aard van het goed in kwestie. Het gaat hier om bijvoorbeeld het invoeren van dieren of biologische stoffen bestemd voor onderwijs of wetenschappelijk onderzoek, verhuisboedels, drukwerk voor reclamedoeleinden, enz.
- Ten tweede geldt een vrijstelling van btw wanneer de invoer gevolgd wordt door een vrijgestelde intracommunautaire levering. Concreet zijn zowel de levering als de invoer vrijgesteld van btw als u de in België ingevoerde goederen verkoopt aan een btw-plichtige die gevestigd is in een andere EU-lidstaat.
Schuldenaar invoer-btw
De geadresseerde is de schuldenaar van de invoer-btw. Wie dat is hangt af van de aard van het contract dat volgt op de invoer. Wordt de invoer gevolgd door een gewone verkoop, dan is de geadresseerde de koper van de goederen. De verkoper kan ook optreden als geadresseerde als hij in België is gevestigd of geïdentificeerd is voor btw-doeleinden. Wanneer de invoer wordt gevolgd door een installatie of montage, dan is de geadresseerde de leverancier gevestigd in België.
Tijdstip betaling
De invoer-btw moet in principe worden betaald aan de douane, op het moment van invoer. Betreft het een beroepsmatige aankoop, dan is die betaalde btw in principe aftrekbaar via de periodieke btw-aangifte.
Er bestaat echter ook een stelsel van verlegging van heffing waarbij u de invoer-btw betaalt via de periodieke btw-aangifte en ook meteen in aftrek kunt brengen. Op die manier moet u de invoer-btw niet voorfinancieren. Er gelden enkele voorwaarden bij dit verleggingsmechanisme:
- Het kan slechts worden toegepast als u een btw-plichtige bent met periodieke btw-aangiftes.
- Er is een vergunning vereist, nl. de ET 14000-vergunning. U kan deze aanvragen bij de centrale btw-diensten. Deze is dan geldig voor onbepaalde duur.
Belangrijk hierbij is te vermelden dat u moet kunnen aantonen dat u op regelmatige basis heeft ingevoerd vanuit derde landen in de afgelopen 12 maanden of dit zal doen in de toekomst, om de vergunning te bemachtigen.
Heeft u specifieke vragen omtrent btw, al dan niet in een internationale context? Neem dan met ons contact op! Onze btw-specialisten voorzien u graag van deskundig advies.
Het Flamée en Partners team