Erfbelasting besparen bij aankoop onroerend goed

In Vlaanderen worden we geconfronteerd met hoge tarieven in de erfbelasting. Zo wordt een vererving van een onroerend goed door de kinderen vanaf 250.000 EUR per erfdeel belast aan 27%. Daarom loont het de moeite om vooraf de nodige optimalisaties uit te voeren. Zo kunt u de erfbelasting voor uw nabestaanden zo laag mogelijk houden.

Toekomstdenken in functie van successierechten

U kunt bij de aankoop van het onroerend goed ervoor opteren om een zogenaamde gesplitste aankoop uit te voeren. Daarmee verkrijgt u het vruchtgebruik van het onroerend goed en verwerven uw kinderen de naakte eigendom van hetzelfde onroerend goed. Hierdoor heeft u voor de rest van uw leven het recht om het huis zelf te bewonen en de huurinkomsten te innen. Indien u komt te overlijden, wast het vruchtgebruik automatisch aan bij de blote eigendom. Hierdoor worden uw kinderen volle eigenaar van het onroerend goed. Hierop is geen erfbelasting meer verschuldigd.

De waarde van het vruchtgebruik is afhankelijk van de leeftijd van de ouders op het ogenblik van de aankoop van het onroerend goed. Hoe ouder de ouders zijn, hoe lager de waarde van het vruchtgebruik. En hoe hoger het bedrag dat de naakte eigenaars, in casu de kinderen, moeten betalen. Dat kan je voorkomen door voorafgaandelijk een geldsom aan uw kinderen te schenken. Dat kan via een notariële schenkingsakte (met schenkbelasting), of via een zogenaamde bankgift.

De gesplitste aankoop van een onroerend goed is een zeer interessante fiscale optimalisatie inzake erfbelasting. Het is evenwel van primordiaal belang dat u de nodige documenten correct opmaakt en dat u het vooraf te bepalen stappenplan nauwkeurig volgt. Wij helpen u hiermee graag op weg!

Indien u omtrent deze onderwerpen verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dat kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be. Wij helpen u hierbij graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.