Elektronische facturatie – binnenkort voor nog meer transacties verplicht …

Sinds 1 november 2022 bent u, als ondernemer, verplicht elektronische facturen te bezorgen aan  overheidsinstanties, indien u bepaalde werkzaamheden voor de Staat uitvoert. Vanaf 1 mei 2023 verstrengen de voorwaarden waardoor e-facturatie sneller verplicht is. In een verder stadium verlagen de voorwaarden nog eens. Maar ook bij de niet-overheidsopdrachten is er verandering op komst … Wij geven u graag de nodige toelichting.

Wat is het?

Elektronisch is niet hetzelfde als digitaal. Het bezorgen van een factuur in PDF-formaat is voor elektronische facturatie in principe onvoldoende. Het moet gaan om een e-factuur naar PEPPOL-standaarden.

PEPPOL staat voor Pan-European Public Procurement Online, een hele mondvol. In normale woorden is PEPPOL een uniforme en gestandaardiseerde manier om bepaalde informatie, zoals verkoopfacturen door te sturen. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan e-facturatie, waaronder:

 • Geen facturen die verloren gaan met de post
 • Geen opmaak van facturen via Excel, Word en dergelijke
 • Uniforme facturen met gestandaardiseerde informatie
 • Duidelijkere facturen met minder kans op discussie
 • Kortere verwerkingstijd
 • Integratie in het bredere geheel van digitalisatie

Geen wonder dat onze overheid grote voorstander is en het gebruik wilt uitbreiden.

De opmaak van dergelijke facturen kan via diverse programma’s.

Toepassingsgebied

Sinds 1 november 2022 is er een verplichting tot het aanleveren van e-facturen voor leveringen en diensten vanaf 215.000,00 EUR (excl. btw) of voor werken vanaf 5.382.000,00 EUR (excl. btw).

Vanaf 1 mei 2023 dalen de drempels gevoelig tot 30.000,00 EUR (excl. btw). Vanaf 1 november 2023 geldt de verplichting voor alle overheidsopdrachten vanaf 3.000,00 EUR.

Maar… We horen u al denken. U hebt geen overheidsopdrachten, dus dit artikel is van minder belang. Vanaf 1 januari 2024 wordt beoogd deze verplichting uit te breiden naar alle Belgische bedrijven. Dit blijkt uit een beleidsnota. Helaas zijn er op heden meer vragen dan antwoorden. Als voordenkers achten we het toch belangrijk u tijdig in te lichten.

Heeft u hier reeds vragen of opmerkingen over? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Een telefoontje of mailtje volstaat!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Drastische wijziging aansprakelijkheidsrecht – invloed op bedrijfsleiders, werknemers en (onder)aannemers.

 • Actua / Publicaties

  Huurkosten in mindering van uw fiscaal resultaat? Nieuwe fiscale bijlage.

 • Actua / Publicaties

  Belastingvermeerdering vermijden? Betaal voldoende vooraf!