Elektronisch factureren – Een kans voor kmo’s en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

Vanaf 1 januari 2026 moeten alle ondernemingen, groot en klein, elektronisch factureren (e-invoicing) bij zakelijke transacties (B2B). Deze verplichting geldt voor alle btw-belastingplichtigen, inclusief degenen die zijn vrijgesteld van btw (met uitzondering van vrijstellingen op basis van artikel 44 WBTW).

Wat is een e-invoice?

Een e-invoice is een gecodeerde factuur, opgesteld volgens de Universal Business Language (UBL)-normen. Deze gestandaardiseerde structuur zorgt ervoor dat facturen automatisch kunnen worden ingelezen en verwerkt door softwareprogramma’s. Dit gebeurt via het Peppol-netwerk, een internationaal platform voor het versturen en ontvangen van facturen.

Belangrijk om te weten: een e-invoice is niet hetzelfde als een PDF-factuur die via e-mail wordt verstuurd. Een e-invoice moet voldoen aan specifieke technische vereisten en wordt verstuurd in XML-formaat.

Wat heb je nodig voor e-invoicing?

Volgende zaken zijn essentieel om elektronisch te kunnen factureren:

 1. ERP-pakket of facturatietool: om facturen in UBL- of XML-formaat aan te maken.
 2. Toegang tot het Peppol-netwerk: voor het versturen en ontvangen van facturen via een access point.
 3. Documentverwerkingstool: Om de facturen in te lezen en te verwerken.

Fiscale aftrek van 120%

De overgang naar e-invoicing vraagt om investeringen in nieuwe software. Om deze overgang te vergemakkelijken, biedt de overheid een tijdelijke fiscale aftrek van 120% voor kmo’s en eenmanszaken. Deze aftrek geldt voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027.

Wat komt in aanmerking voor aftrek?

 • Abonnementskosten voor e-invoicing software;
 • Advieskosten voor de voorbereiding en het gebruik van de nieuwe software;

Wat komt niet in aanmerking?

 • Afschrijvingen van het boekhoudpakket zelf;

Waarom nu investeren?

Wacht niet te lang met deze investering. Niet alleen om te profiteren van de fiscale aftrek, maar ook om uw facturatieproces te moderniseren en efficiënter te maken. De voordelen van e-invoicing zijn duidelijk: sneller betaald krijgen, minder administratieve fouten en een duurzamer bedrijf door verminderd papiergebruik.

Maak van deze verplichting een kans om uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen en de efficiëntie van uw facturatieproces te verbeteren! Investeren in e-invoicing is investeren in de toekomst van uw onderneming.

Heeft u vragen over welk pakket het beste past bij uw bedrijf? Neem gerust contact op. We helpen u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw specifieke behoeften!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

 • Actua / Publicaties

  Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten

 • Actua / Publicaties

  Werknemers in dienst? Vergeet hun opleidingen niet te registreren!