Een onroerend goed financieren? Denk eens aan uw groepsverzekering of VAPZ!

De recentelijk hoge vastgoedprijzen schrikken potentiële kopers van onroerende goederen allerminst af. Vastgoed geldt namelijk nog steeds als een zogenaamde ‘safe haven’ voor uw vermogen. Het hoeft geen betoog dat er een aanzienlijk kapitaal voorhanden moet zijn opdat een investering in onroerend goed überhaupt mogelijk is. De benodigde liquiditeiten zijn echter niet steeds beschikbaar. Een mogelijke oplossing voor deze situatie is de vervroegde uitkering van uw groepsverzekering of VAPZ. Op deze manier kan de aankoop of (ver)bouwing van een onroerend goed deels gefinancierd worden.

Doorgaans kan er een voorschot opgenomen worden van 60% tot 75% van de opgebouwde reserves. Dit zowel voor uw VAPZ- als voor uw IPT-contract. Er bestaan diverse ‘technieken’ om uw IPT of VAPZ aan te wenden voor de financiering van uw onroerend goed

Voorschot

Voor de financiering wordt hierbij een voorschot opgevraagd aan uw verzekeraar. Dit voorschot slaat op de opgebouwde reserves op dat moment. Op het bedrag dat nog moet worden opgebouwd met toekomstige premies, kan geen voorschot gevraagd worden. De kosten die met deze operatie gepaard gaan variëren, naargelang de aangeboden/gekozen kostenstructuur.

Onderstaande structuren zijn mogelijk:

  • Intrestvrij voorschot: geen rendement op opgenomen voorschot, kost van maximaal 1% op het opgenomen bedrag;
  • Intrestbetalend: rendement op volledige pensioensreserve blijft behouden, u betaalt privé een (aftrekbare) intrest verhoogd met een vergoeding voor de verzekeraar;
  • Intrestkapitaliserend: rendement op volledige pensioensreserve blijft behouden en u betaalt een intrest verhoogd met een vergoeding voor de verzekeraar. De intresten worden gekapitaliseerd en in één keer betaald op einddatum van het contract.

In pand geven van het aanvullend pensioen

U kan uw groepsverzekering ook in pand geven aan een bank, als waarborg voor een krediet dat u  aangaat om een huis of appartement te kopen/verbouwen. Het pensioenplan kan gebruikt worden als overlijdensdekking en kan daarmee gelden als alternatief voor de schuldsaldo-verzekering. Dit is enkel mogelijk indien het verzekerd kapitaal bij overlijden voldoende hoog is.

Lening met wedersamenstelling (financiering met bulletkrediet)

Stel dat u opteert voor een financiering met wedersamenstelling van het kapitaal, dan moet het kapitaal in één keer terugbetaald worden op einddatum. Gedurende de looptijd worden enkel intresten betaald. Bij deze methode dient het pensioenplan als waarborg voor het krediet. Op einddatum dient het geprojecteerde kapitaal te worden gebruikt om de lening terug te betalen. Deze techniek brengt risico’s met zich mee daar het niet vaststaat dat het geprojecteerde kapitaal effectief voorhanden zal zijn op de einddatum. Als dit het geval is, moet het verschil door u worden bijgepast.

Besluit

Een dergelijke constructie kan zeker aangewezen zijn voor ondernemers die op vandaag al wensen te investeren in vastgoed. Welke methodiek uiteindelijk de voorkeur geniet is maatwerk en afhankelijk van verschillende factoren. Wenst u hier meer informatie over? Contacteer ons gerust!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.