De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen – vanaf 2025 ook in het buitenland mogelijk

Vanaf 2025 kunnen Belgische kleine ondernemingen, die gebruikmaken van de btw-vrijstellingsregeling, ook in andere EU-landen opereren zonder btw-registratie. Dit vereenvoudigt grensoverschrijdende activiteiten aanzienlijk. In dit artikel leggen we uit hoe u aan de nieuwe regels kunt voldoen en wat dit voor uw onderneming betekent.

De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen in België

In een Belgische context kunnen zgn. ‘kleine ondernemingen’, zijnde ondernemingen met een jaarlijkse omzet van maximaal 25.000 EUR (excl. btw), opteren voor een vrijstelling van btw. Deze regeling houdt in dat:

  • Ze geen btw aan hun klanten dienen aan te rekenen.
  • Ze geen btw aan de overheid moeten afdragen.
  • Ze geen periodieke btw-aangiften moeten indienen. Er dient wel jaarlijks – indien van toepassing – een btw-klantenlisting te worden ingediend.
  • Omdat er geen btw wordt gerekend aan hun klanten, kunnen ze ook geen btw op hun aankoopfacturen aftrekken.
  • Er dient op de verkoopfacturen duidelijk vermeld te worden dat er toepassing wordt gemaakt van dit regime door de verplichte vermelding “Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen”.

Uitbreiding naar het buitenland

Vanaf 1 januari 2025 kunnen ondernemingen die gebruikmaken van de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen ook in het buitenland op die manier te werk gaan. Dit betekent dat kleine ondernemingen die hun activiteiten willen uitbreiden naar andere landen in de EU, zich daar niet hoeven te registreren voor btw-doeleinden of daar btw-aangiften hoeven in te dienen.

Wilt u vanaf 2025 in een andere EU-lidstaat de btw-vrijstellingsregeling toepassen, dan moet u aan een specifieke dubbele omzetdrempel voldoen: een Belgische en een (globale) Europese drempel. Wat houdt dit nu precies in?

  • Belgische omzetdrempel: De totale jaaromzet mag niet meer zijn dan 25.000 EUR
  • Europese omzetdrempel: De totale jaaromzet in de hele Europese Unie mag niet meer dan 100.000 EUR zijn.

Formaliteiten voor de buitenlandse vrijstelling

Belgische ondernemingen die de vrijstelling in een ander EU-land willen toepassen, moeten dit vooraf melden aan de Belgische btw-administratie. Ze ontvangen dan een speciaal identificatienummer met het achtervoegsel “EX“, bijvoorbeeld BE 0123.456.789 EX.

Kleine ondernemingen die de vrijstellingsregeling toepassen, moeten hun omzet elk kwartaal melden aan de Belgische btw-administratie. Dit geldt zowel voor de omzet in België als in andere EU-landen. Deze informatie moet binnen een maand na het einde van het kwartaal worden verstrekt.

Als de Europese omzetdrempel wordt overschreden, moet de onderneming dit binnen 15 werkdagen melden aan de Belgische btw-administratie. Vanaf dat moment geldt de vrijstelling niet meer.

Merk op dat het niet nodig is dat de Belgische onderneming in België de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen gebruikt. Dus ook als de onderneming in België onder de normale btw-regeling valt, kan ze de vrijstelling in andere EU-landen toepassen. Alleen de eerder genoemde dubbele omzetdrempel is van belang.

Met deze nieuwe regels wordt het makkelijker voor kleine ondernemingen om Europees uit te breiden; dit zonder ingewikkelde btw-verplichtingen.

Heeft u hier specifieke vragen over? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Hoe (on)gelukkig zijn uw werknemers?

  • Actua / Publicaties

    Het nieuwe opleidingsrecht - wat met opleidingen buiten de werkuren?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?