BTW (para)medische beroepen

Op vandaag zijn bepaalde (para)medische beroepen vrijgesteld van het aanrekenen van BTW op hun erelonen. Denken we maar aan geneesheren, tandartsen, kinesisten, diëtisten… Enkel de handelingen die bepaalde artsen stellen (bv louter esthetische ingrepen), zijn aan BTW onderworpen. Hier komt mogelijks binnenkort verandering in.

Volgens een recent wetsontwerp zouden vanaf 1 januari 2022 enkel therapeutische behandelingen en ingrepen nog van BTW worden vrijgesteld. Het toepassingsgebied voor de BTW wordt aldus een stuk ruimer, daar niet-therapeutische ingrepen veel meer omvatten dan de louter esthetische ingrepen. Een kinesitherapeut die een cliënt adviseert omtrent sportprestaties bijvoorbeeld, zou voortaan ook onder het BTW regime vallen.

Welke behandelingen er nu specifiek in de BTW sfeer zullen terechtkomen en welke niet, is op vandaag nog onduidelijk. Het FOD Financiën zal hierom trend nog een omzendbrief uitsturen.

Ook voor de paramedische beroepen zijn er wijzigingen gepland op het vlak van BTW. Volgens de nieuwe wetgeving zou er namelijk niet langer dienen te worden gekeken naar de eventuele erkenning, maar wel naar de aard van de behandeling.

Het ontwerp van wet komt er na rechtspraak op Europees niveau en zou in de praktijk voor de consument resulteren in prijsverhogingen… Wij volgen deze topic verder voor u op.

Indien u nog verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be. Wij helpen u hierbij graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!