Een uitverkoop trekt vaak heel wat klanten aan. Immers, men denkt er koopjes te kunnen doen. Dat betekent echter niet dat elke onderneming te pas en te onpas een uitverkoop van haar goederen mag organiseren. Het zou immers tot oneerlijke concurrentie kunnen leiden als een ondernemer jaarlijks een uitverkoop zou organiseren met beperkte kortingen.
Strikt gereglementeerd
Het organiseren van een uitverkoop is in België strikt gereglementeerd. Met name in het Wetboek economisch recht staan onder artikel VI.22 negen situaties opgesomd waarin een ondernemer een uitverkoop mag organiseren.
Deze negen situaties zijn als volgt:
- De uitverkoop is de uitvoering van een rechterlijke beslissing;
- Erfgenamen van een ondernemer verkopen de voorraad;
- Een onderneming neemt de handel van een andere onderneming over en biedt de overgedragen voorraad in uitverkoop aan;
- De onderneming zet haar activiteiten stop en verkoopt hierdoor de volledige voorraad in uitverkoop;
- De onderneming heeft verbouwingen gepland die de verkoop onmogelijk maken en die meer dan twintig werkdagen zullen duren;
- Een onderneming verhuist;
- Een ramp heeft de gehele of een gedeelte van de voorraad ernstig beschadigd;
- Overmacht zorgt ervoor dat de gewone activiteit van de onderneming aanzienlijk gehinderd zal worden;
- De natuurlijke persoon-uitbater van de onderneming gaat met pensioen.
Let op, indien u onder één van deze negen situaties valt, zijn er soms bijkomende voorwaarden, bijvoorbeeld dat u niet eenzelfde situatie voor uitverkoop hebt ingeroepen in de drie jaar voorafgaand aan de uitverkoop.
Toestemming
Sinds het Wetboek economisch recht hoeft u geen toestemming meer te vragen voor het organiseren van een uitverkoop. Let wel op indien u oude modellen van affiches gebruikt, dat betekent meteen ook dat u in uw reclame geen melding mag maken van ‘toestemming’ of ‘toegelaten uitverkoop’, dat zou immers misleidende reclame zijn.
Sancties
Indien u als ondernemer niet onder één van deze opgesomde situaties valt en toch een uitverkoop organiseert, begaat u een strafrechtelijke inbreuk. De Economische Inspectie voert hier controles op, waarbij u moet aantonen dat een uitverkoop aansluit bij één van de gronden.
Voorwaarden van de uitverkoop
Het mag vanzelfsprekend lijken voor sommigen, maar u moet wel degelijk korting toekennen op de in uitverkoop aangeboden goederen. Hier staat geen minimum of maximum op, zolang u de goederen met korting aanbiedt.
Een uitverkoop mag niet langer dan vijf maanden duren (behalve bij uitverkoop ten gevolge van pensioen, die 12 maand mag duren). U mag met de uitverkoop ook reclame maken, maar moet daarbij steeds de begindatum van de uitverkoop melden. Dit op elke folder, affiche, e-mail, etc.
U verkoopt verder ook de goederen op de plaats waar deze voor de uitverkoop ook al verkocht werden. Hier is één uitzondering op, indien u specifieke toestemming krijgt van de bevoegde instantie, mag u hierop een gemotiveerde uitzondering aanvragen.
Besluit
Indien u onder één van de negen gronden voor uitverkoop valt, mag u als ondernemer een uitverkoop organiseren. Let er wel op dat u de voorwaarden en spelregels volgt. Uiteraard kunnen wij u zowel bijstaan bij de beoordeling of een uitverkoop toegestaan is als bij het aanvragen van een uitzondering voor de locatie van de uitverkoop bij de bevoegde instanties.
Heeft u hier vragen over? Geef ons dan een seintje! Wij helpen u graag verder.
Het Flamée en Partners team