De zomervakantie… eindelijk tijd voor een vakantiejob?

Als student een centje bijverdienen? Dat kan, maar enkel als u op de hoogte bent van de beperkingen. Zo weet u waarschijnlijk al dat u maximaal  475 uren per jaar kan presteren onder dit fiscaal gunstig regime. In dit artikel herhalen we nog even de belangrijkste zaken om zo voordelig mogelijk uw studentenjob uit te voeren.

Hoeveel uren mag je als jobstudent werken?

Op de eerste 475 uur dat de student werkt gedurende een kalenderjaar, betalen zowel de werkgever als de student minder sociale bijdragen. De student kan deze 475 uren zelf indelen over het jaar. Het is dus mogelijk om een weekendjob te combineren met een job gedurende de zomervakantie. Het is essentieel om een studentenovereenkomst af te sluiten met de werkgever, anders is het verlaagde tarief aan sociale bijdragen niet mogelijk.

De regering heeft dit jaar beslist dat de uren die de student in april, mei en juni heeft gewerkt, uitzonderlijk niet meetellen voor de grens van de 475 uur, om wille van de coronacrisis.

Wat als de student meer dan 475 uren gaat?

Als de student meer werkt dan 475 uren, dan verliezen de ouders het recht op het Vlaams Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Een ander gevolg is dat de student vanaf het 476ste uur meer sociale bijdragen zal moeten betalen.

Hoeveel uren heeft de student reeds gewerkt?

De gepresteerde uren zijn raadpleegbaar via de website www.student@work.be. Op deze site kan de student ook enkele veelgestelde vragen omtrent studentenarbeid terugvinden. Wij raden alvast aan om een overzicht van de reeds gepresteerde uren mee te nemen naar het sollicitatiegesprek.

Hoeveel mag de student verdienen?

Een student mag maximaal € 12.700,00 bruto per jaar, na afhouding van sociale bijdragen en met betrekking tot het inkomstenjaar 2020, verdienen. Net zoals bij het aantal uren, tellen de inkomsten van april, mei en juni dit jaar éénmalig niet mee.

Het is uiteraard  mogelijk om meer dan € 12.700,00 per jaar te ontvangen, maar dan zijn er belastingen verschuldigd. Een ander gevolg hiervan is dat de ouders de student niet meer ten laste zullen hebben, waardoor ook zij meer belastingen verschuldigd zijn.

Heeft uw vragen omtrent uw studentenjob? Of bent u zelf van plan om een student in dienst te nemen deze zomervakantie? Geef gerust een seintje en wij staan u hierin graag bij.

U kunt ons steeds contacteren via ward@flamee.be