Vanaf 1 juni is er 7% verkooprecht verschuldigd bij aankoop van een gezinswoning in het Vlaams Gewest. U kan geld besparen door vooraf te rekenen…

Bestaande wetgeving

Bij de aankoop van een huis of een appartement dient u niet enkel de aankoopprijs te betalen maar eveneens registratierechten. Het verschuldigd percentage aan registratierechten staat in functie van  het kadastraal inkomen van het onroerend goed.  Per definitie bedraagt het registratierecht in Vlaanderen 10%. Echter, indien het kadastraal inkomen lager is dan 745 euro, is er 5% registratierecht verschuldigd. Betreft het uw enige woning , dan komt u in aanmerking voor een abattement. Dat is een vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro. Dit betekent 1.500 euro korting voor een woning met groot beschrijf en 750 euro voor een woning met klein beschrijf.

Wetgeving vanaf juni

Het verschillend percentage aan registratierechten in functie van het kadastraal inkomen en het abattement  worden afgeschaft. Het verschuldigde verkooprecht  wordt bepaald in functie van de aankoopprijs, ongeacht de omvang van de woning. Vanaf juni is er bovenop de aankoopprijs van het huis of appartement  7% verkooprecht  verschuldigd. Dit percentage is enkel van toepassing op de enige woning van de eigenaar die er binnen de twee jaar zijn intrek in neemt. Op een tweede verblijf blijft  10% verkooprecht  van toepassing.

  • Compensatieregel

Voor de onroerende goederen die maximaal 200.000 euro kosten, is er een compenserende  maatregel  voorzien. Er wordt een vrijstelling toegekend op de eerste schijf van 80.000 euro, dit betekent een korting van 5.600 euro. Deze compensatie geldt ook voor woningen of appartementen met een maximale aankoopprijs van 220.000 euro die gelegen zijn aan de Vlaamse rand te Brussel of zich bevinden in de kernsteden.

  • Renovatie

Het percentage van 7% wordt verlaagd naar 6% indien er ingrijpende energetische renovatiewerken worden uitgevoerd binnen de vijf jaar na de aankoop van de gezinswoning. Het gaat om renovatiewerken waarbij de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig wordt vervangen en minstens 75 % van de buitenschil wordt geïsoleerd.

  • Principe van de meeneembaarheid

De kortingen en abattementen die van kracht waren, worden in het nieuwe regime niet meer toegepast. Enkel het principe van de ‘meeneembaarheid’ voor de gezinswoning blijft bestaan. Wie zijn woning verkoopt om een nieuwe woning aan te kopen, mag gedeeltelijk de eerder betaalde registratierechten in mindering brengen. Dit bedrag kan maximaal 12.500 euro bedragen en wordt jaarlijks geïndexeerd.

 

Uitzondering: nieuwbouw

Bij de aankoop van een nieuwbouw wordt er 21% BTW aangerekend in plaats van registratierechten. Er is sprake van een nieuwbouw indien de woning uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming wordt geleverd.

Indien het een aankoop van grond betreft, is er steeds 10% verkooprecht verschuldigd indien de grond gelegen is in het Vlaams Gewest. Voor grond gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk of Waals Gewest dient er 12,5% registratierechten betaald te worden .

Besluit

Voor woningen met een groot beschrijf wacht u best op de nieuwe regelgeving. Het huidige abattement zal niet opwegen tegen de nieuwe, lagere verkooprecht van 7%.

Voor woningen van meer dan 200.000 euro met een klein beschrijf stijgen de registratierechten van 5% naar 7% en geniet u niet van een vrijstelling. Hier kan het  interessant zijn om de woning aan te kopen voor de nieuwe regeling van start gaat.

Voor woningen van minder dan 200.000 euro met klein beschrijf is de nieuwe wetgeving interessant dankzij de vrijstelling.  Vooraf het verschil berekenen kan u geld besparen.

Hou ook rekening met een mogelijke rentestijging.

Indien u vragen heeft hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren via sally@flamee.be

 

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Academy Team