Nieuwsflash Flamée & Partners december 2020

Volgend jaar minder belastingen betalen ?

Besparen door geld uit te geven ? Ja het kan !

Ook al duurt het nog een half jaar vooraleer u uw volgende belastingaangifte moet invullen, toch denkt u er beter nu al aan. Met enkele gerichte uitgaven kunt u uw belastingfactuur van volgend jaar met honderden euro’s verlagen.

Hierbij een overzicht van de uitgaven die u voor Nieuwjaar kan doen om volgend jaar uw belastingaangifte te optimaliseren.

  1. Doe aan pensioensparen.

Dè klassieker om uw jaarlijkse belastingfactuur te drukken. U kunt dit jaar tot 990 € storten in een pensioenspaarverzekering of -fonds, wat betekent dat u 297 € recupereert via uw belastingaangifte.

  1. Sla nog een voorraad diensten – en wijkwerkcheques in.

Diensten- en wijkwerkcheques blijven een jaar geldig. Koopt u voor het einde van het jaar nog een voorraadje dan kunt u het belastingvoordeel al in uw volgende belastingaangifte in juni 2021 vragen. In Vlaanderen kan u in 2020 in totaal 1520 € aan diensten -én wijkwerkcheques met belastingvoordeel kopen, zowel voor uzelf èn voor uw partner.

  1. Denk aan een levensverzekering .

Via het langetermijnsparen kunt u op een fiscaalvriendelijke manier extra pensioenkapitaal opbouwen. Een storting van maximaal 2350 € levert een belastingvermindering van 30 % op.

  1. Steun een goed doel.

De kerst- en eindejaarperiode is de periode bij uitstek om uw goed hart te laten spreken. Door de Coronacrisis zagen vele goede doelen hun inkomsten fors terugvallen. Om deze reden werd het belastingvoordeel voor 2020 verhoogt tot 60 %, tegenover de gebruikelijke 45 %.  Het minimum voor een gift is 40 €, een fiscaal aantrekkelijke maximumgift kan gaan tot 20 % van je netto-inkomen.

  1. Overweeg een rechtsbijstandverzekering.

Een rechtsbijstandverzekering neemt de kosten van allerhande juridische geschillen op zich. Premies tot 310 € die voor 31/12/2020 zijn betaald, komen in aanmerking voor een belastingvermindering van 40 % of 124 €. Let wel : het luik rechtsbijstand dat in uw brand- of autopolis zit inbegrepen komt niet in aanmerking.

  1. Leen geld uit aan een onderneming.

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nood aan extra kapitaal. Daarom verruimde de Vlaamse Regering de mogelijkheden voor win – win leningen. Het maximum leningsbedrag werd opgetrokken tot 75.000 €, de duurtijd mag schommelen tussen de vijf en tien jaar. Naast een rente van 0,875 en 1,75 % krijgt de ontlener een jaarlijkse belastingkorting van 2,5 % op het openstaande kapitaal.

  1. Betaal Uw factuur voor kinderopvang.

Best betaalt u de facturen voor de crèche en de voor- en naschoolse opvang vóór het jaareinde. Voor de opvangkosten betaald in 2020 is het maximumbedrag opgetrokken tot 13 € per dag en de leeftijdgrens tot 14 jaar ( 21 jaar bij zware handicap). Nieuw is ook dat de professionele thuisopvang van zieke kinderen kan ingebracht worden, minimum voor 45 % tot 75 % voor alleenstaande ouders met beperkt inkomen.

 

Laat Flamée & Partners het werk doen …

Al deze regeltjes ook wat veel voor u tijdens de drukke decemberdagen ? Laat het over aan een professional die al die regels kent en u proactief kan adviseren.

Reageer snel naar ward@flamee.be, zodat u dit jaar geen voordeel misloopt en met een goed gevoel 2021 in kan .