Eerste belastingverhoging van 2022 is een feit: het toepassingsgebied voordeel alle aard verwarming en/of elektriciteit wordt beperkt.

Deel dit bericht op

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De werknemer of de bedrijfsleider die gebruik maakt van deze forfaitaire waardering, zal de prijsstijging van elektriciteit en aardgas duidelijk voelen indien de werkelijke kost het forfait overstijgt. Het wettelijk voorziene forfait is immers enkel nog van toepassing indien tegelijkertijd de woning gratis ter beschikking wordt gesteld aan de bedrijfsleider of werknemer.

‘The bigger picture’

Met deze wijziging wordt een nuancering toegevoegd aan artikel 18 van het KB/WIB92 en reageert de minister op een aantal positieve rulings voor de belastingplichtige. Met deze wijziging wordt een nuancering toegevoegd aan artikel 18 van het KB/WIB92 en reageert de minister op een aantal positieve rulings voor de belastingplichtige.

Omwille van de hoge aanslagvoeten in de personenbelasting wordt vaak gebruik gemaakt van alternatieve verloningsmogelijkheden, meestal opgenomen in een  “cafetariaplan”. Daarin   worden sommige uitgaven van werknemers of bedrijfsleiders door de werkgever/vennootschap ten laste genomen. Een voorbeeld hiervan is het betalen van de elektriciteitsfactuur van de genieter. Vermits de werkgever/vennootschap deze kost draagt, ontstaat er een beperkt belastbaar voordeel alle aard in hoofde van de genieter.

Vanaf 1 januari 2022 meer personenbelasting

Vanaf dit inkomstenjaar wordt het toepassingsgebied van het wettelijk forfait beperkt tot de gevallen waarbij, naast elektriciteit en verwarming, eveneens een onroerend goed gratis ter beschikking wordt gesteld.

Indien deze voorwaarde niet voldaan is, zal het voordeel dat ontstaat door het verstrekken van verwarming en/of elektriciteit gewaardeerd worden tegen de werkelijke waarde.Gegeven de huidige energieprijzen zal dit in de praktijk ongetwijfeld neerkomen op een hoger voordeel, en dus ook op een hoger bedrag aan te betalen personenbelasting. De vraag stelt zich of dit onderscheid geen aanleiding geeft tot discriminatie tussen bedrijfsleiders/werknemers die al dan niet over een bedrijfswoning beschikken.

Indien zowel verwarming, elektriciteit als een onroerend goed kosteloos worden verstrekt, zijn volgende forfaits van toepassing vanaf januari 2022:

 ElektriciteitVerwarming
Bedrijfsleiders€2.130,00/jaar€1.060,00/jaar
Andere medewerkers€960,00/jaar€480,00/jaar

Indien u omtrent dit onderwerp vragen heeft, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan via ward@flamee.be .

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Academy Team

Misschien ook interessant voor u?

 • Het btw-attest bij renovaties van oude woningen niet langer verplicht

  Actua / Publicaties

  Het btw-attest bij renovaties van oude woningen niet langer verplicht

 • Actua / Publicaties

  Spaar nu op een fiscaalvriendelijke manier voor uw pensioen – het VAPZ

 • Actua / Publicaties

  Rijden met een auto van de vennootschap wordt weer iets duurder…