Corona-ouderschapsverlof nu ook voor zelfstandigen

Het tijdelijke Corona-ouderschapsverlof voor loontrekkenden werd reeds een tijdje terug door de overheid geïntroduceerd. Recent is er echter ook de mogelijkheid om als zelfstandige gebruik te maken van het Corona-ouderschapsverlof.

Indien u uw zelfstandige activiteit gedurende de maand mei en/of juni gedeeltelijk onderbreekt om voor de kinderen te zorgen, kunt u in aanmerking komen voor deze vergoeding. Deze tijdelijke ouderschapsuitkering werd zelfs verlengd voor de maanden juli en augustus.

Het betreft steeds kinderen jonger dan twaalf jaar. Voor kinderen met een handicap wordt dit verhoogd naar 21 jaar. Indien het kind met beperking echter in een dagcentrum is geplaatst, is er geen enkele leeftijdsvoorwaarde.

Deze vergoeding kan worden aangevraagd door alle zelfstandigen in hoofdberoep, meewerkende echtgenotes en student-zelfstandigen. Ook bepaalde zelfstandigen in bijberoep kunnen, afhankelijk van het inkomen, een aanvraag doen.

De uitkering bedraagt normaliter 532,24 EUR per maand. Voor eenoudergezinnen is er een verhoogde vergoeding van 875 EUR maand. Een belangrijke opmerking is dat deze vergoeding niet cumuleerbaar is met het overbruggingsrecht. Zelfstandigen die gedurende de maanden maart, april, mei, juni, juli of augustus hun zelfstandige activiteiten zeven opeenvolgende dagen hebben onderbroken, doen beter een beroep op het overbruggingsrecht voor die maand(en).

Wij raden u aan om contact op te nemen met uw sociaal verzekeringsfonds. Zij zullen u verder begeleiden.

Indien u vragen heeft hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren via ward@flamee.be

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Academy Team