Vlaamse regering snoeit in de kmo-portefeuille

Recentelijk heeft Vlaams minister Hilde Crevits een wijziging van de kmo-portefeuille goedgekeurd. Via de kmo-portefeuille krijgt u als ondernemer financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van uw onderneming verbeteren. Dergelijke diensten zijn opleidingen en adviesdiensten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor uw bedrijf. Zoals de naam al doet vermoeden, komen enkel kmo’s in aanmerking voor deze financiële steun.

Welke opleiding komt in aanmerking?

Om deze steun te verkrijgen, moeten de opleidingen bedoeld zijn om de werking van uw onderneming te verbeteren. Daarnaast moeten zij ook gericht zijn op de kernprocessen van uw onderneming. Enkel opleidingen georganiseerd door een geregistreerde dienstverlener (zoals Flamée & Partners) komen in aanmerking. Hier kan u nagaan wie een geregistreerd dienstverlener is.   Tevens kunnen enkel werknemers van uw bedrijf de opleidingen met steun van de kmo-portefeuille volgen.  Een bijkomende vereiste is dat de opleiding minimaal 100,00 EUR kost (excl. btw + incl. verplaatsingskosten van de docent en de cateringkosten beperkt tot 25,00 EUR per persoon per dag).

Enkele voorbeelden van opleidingen:

  • Opleiding om je verkooptechnieken bij te schaven
  • Bijscholing rond boekhouding, fiscaliteit en recht
  • Training van communicatieve vaardigheden

Welk advies komt in aanmerking?

Naast opleidingen komen ook schriftelijke raadgevingen (bedoeld om de werking van uw onderneming te verbeteren) via een geregistreerde dienstverlener in aanmerking. Deze adviezen dienen u in staat te stellen om een correcte en fundamenteel onderbouwde beslissingen voor uw bedrijf te nemen. De dienstverlening moet minimaal 500,00 EUR (excl. btw) kosten.

Enkele voorbeelden:

  • Een marketingplan opstellen
  • Een marktanalyse maken
  • Een investeringsanalyse maken

Het is de bedoeling dat dit advies de onderneming vooruithelpt. Om die reden komt advies over de gewone bedrijfsuitgaven of wettelijk verplichte diensten niet in aanmerking voor de subsidie.

Bedrag van de kmo-portefeuille

Tot op heden kon u als kleine onderneming genieten van een subsidie van 40% van de opleidings- en/of adviesprijs, met een maximum van 10.000,00 EUR steun per jaar. Voor middelgrote ondernemingen bedroeg dit 30%, beperkt tot 15.000,00 EUR steun per jaar.

Recentelijk heeft de Vlaamse Regering beslist deze populaire kmo-portefeuille aan te passen. Zo kan een kleine onderneming nog genieten van een subsidie van 30% vanaf 1 december 2019, en een middelgrote onderneming van een subsidie van 20%. Het maximum wordt voor alle ondernemingen gezet op 7.500,00 EUR steun per jaar (vanaf 2020).

Stel nu dat u 6.000,00 EUR subsidies krijgt voor een omvangrijk advies, dan kan u in datzelfde jaar (vanaf 2020) nog slechts 1.500,00 EUR subsidies verkrijgen voor overige adviezen of opleidingen via de kmo-portefeuille.

Indien u bijstand of meer informatie wenst hieromtrent, kan u met ons contact opnemen. Wij helpen u hierbij graag verder.