Digitale ondertekening mogelijk bij het huren of kopen van een woning.

Kandidaat-kopers kunnen hun ideale woning reeds online zoeken op verschillende websites. Het is voortaan ook mogelijk om  met de elektronische identiteitskaart een  compromis te downloaden en te ondertekenen. In de toekomst zal ook het opzeggen van een contract voor huurders en verhuurders op digitale wijze mogelijk worden.

Jaarlijks worden er in België ongeveer 100.000 onderhandse verkoopovereenkomsten gesloten. Zo’n verkoopovereenkomst bestaat al snel uit enkele  tientallen pagina’s in meerdere exemplaren. Via de digitale handtekening zal deze administratieve rompslomp dus tot het verleden behoren.

Tijdwinst

Het grootste voordeel van de digitale handtekening bestaat in de tijdwinst. Vandaag gaat er nog heel wat tijd verloren in het opsturen per post van documenten, het wachten op handtekeningen… Zo’n proces kan soms weken aanslepen terwijl slechts twee of drie handtekeningen dienen verzameld te worden. Via de digitalisatie van deze processen kan zo’n document in principe in vijf minuten door alle partijen ondertekend worden.

Juridisch geldig

Het digitaal handtekenen via de identiteitskaart en een EID kaartlezer verloopt op een strikt wettelijke manier. Achteraf kan de geldigheid van de handtekening niet meer worden betwist en deze werkwijze is dus ook veiliger. De aankoop of huur van een woning zal dus vlotter kunnen verlopen…

Notariële akten nog manueel te ondertekenen bij de notaris

Echter, de notariële akten  moeten wel nog steeds op de traditionele manier geregistreerd worden. De taak van de notaris bestaat er ook in te garanderen dat alle wettelijke verplichtingen en administratieve vormvereisten correct worden afgehandeld. Dit is een taak die niet zomaar gedigitaliseerd kan worden.

Op deze wijze wordt ook vermeden dat er onrechtmatig een identiteitskaart wordt gebruikt, bijvoorbeeld van een overleden familielid. De notaris licht ook telkens de impact van bepaalde contractuele engagementen toe.

Indien u vragen heeft hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren via ewoud@flamee.be

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Academy Team