Afschaffing van het duolegaat

De Vlaamse Regering kondigt aan het systeem van duolegaat af te schaffen, aangezien dit volgens hen niet eerlijk zou zijn. De goede doelen reageren ongerust.

Wat is een duolegaat?

Een duolegaat is kortweg een mogelijkheid om geen erfbelasting te betalen bij het erven als verre familie of vrienden van de overledene. De overledene kan hiervoor zorgen door een deel van zijn vermogen te schenken aan een goed doel, met de last dat het goede doel ook de erfbelasting van de familieleden of vrienden betaalt.

In feite betreft dit een win-win situatie.  Het goede doel dient slechts 8,5% erfbelasting te betalen, terwijl het percentage aan erfbelasting bij vrienden en verre familie 45% tot zelfs 65% bedraagt.

Veel goede doelen ontvangen subsidies, waarbij een deel van de erfbelasting indirect met het geld van de subsidies betaald wordt. De regering meent dat dit oneerlijk is. Omwille hiervan, hebben zij beslist om dit systeem af te schaffen.

Schenkingen aan goede doelen nog populair na de afschaffing?

De duolegaten werden voornamelijk gebruikt voor fiscale planning om minder erfbelasting te betalen. Aangezien deze optimalisatie-techniek niet langer zal kunnen worden toegepast, vrezen goede doelen dat er minder schenkingen zullen gebeuren.

De regering erkent deze vrees en wil hieraan tegemoet komen. In het regeerakkoord wordt er voorgesteld om de tarieven voor het vererven aan goede doelen te verlagen. Ook de tarieven inzake erfbelasting voor vrienden en familie zal hoogstwaarschijnlijk verlaagd worden.

Testament nu aanpassen?

De regeling rond deze afschaffing staat nog niet volledig op punt. Momenteel is er overleg bezig met notarissen en de goede doelen om bepaalde alternatieven te herbekijken.

Uw duolegaat nu reeds aanpassen lijkt dan ook wat voorbarig. In de komende weken zal er omtrent deze afschaffing meer duidelijkheid zijn. Daarnaast zal er een redelijke termijn worden voorzien, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de nodige aanpassingen te doen.

Voor meer informatie hieromtrent, kunt u ons steeds contacteren. Wij helpen u graag verder!